På söndag är det förintelsens minnesdag, 27 januari, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades år 1945. År 2005 deklarerade Förenta Nationerna datumet som en internationell minnesdag.

Samma år valde Vetlanda kommun att denna dag anordna ett evenemang för att att hedra dem som mördades eller överlevde Förintelsen. Det senaste arrangerades år 2009, men nu väljer kommunen att återuppta högtidlighållandet.

– Syftet är att vi ska visa människors lika värde. Vi behöver alla samtala, träffas och prata om det och grundläggande demokratiska värden. Vår tid idag är inte enkel, säger kultursekreterare Ann-Marie Forsberg.

Okänd historia

Under söndagen bjuder kommunen in till en eftermiddag på Vetlanda museum. Det ska tändas ljus i Apoteksparken och Oscar Fransson från Vetlanda kommer att spela trumpet.

– Museet är en bra lokal att vara i, den är neutral och pampig nog för ett högtidlighållande, säger kultur- och fritidschef Stewe Jonsson.

Årets talare är Rikard Lehmann, som har en högst intressant familjehistoria att berätta. Han kommer tala om sin pappa, Alfred Lehmann, som smugglade judar från Danmark till Sverige i slutet av andra världskriget. Något som Rikard själv inte fick reda på förrän vid sin fars begravning.

– Många krigsbarn pratade inte om det som de varit med om, med ett antal starka undantag. Jag vet inte varför han inte berättade, säger han.

– Det här är ett mycket viktigt högtidlighållande. Miljontals judar gasades ihjäl eller dog av tvångsarbete. Det är en förfärlig historia som inte får glömmas. Och det blir allt färre överlevare som kan berätta om vad de var med om, därför måste vi fortsätta tala om det, säger han.

Rikard Lehmann tycker det är viktigt att prata om hur vi ska få bort rädslan för det okända.

Foto Julia Löfquist

Vill förmedla hopp

Det handlar även om bredare begrepp, menar han, som att bekämpa intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

– I dag ser vi hur intoleransen ökar, skillnaden på ”vi” och ”dem” blir allt tydligare. Men i kommunen vill man driva ett budskap om ett ”vi”.

I berättelsen kommer Lehmann även dra kopplingar från andra världskriget, och framförallt vad som ledde upp till det, till dagens samhälle.

– Men jag tycker det är viktigt att också förmedla hopp och möjligheter, inte att vi landar i det mörka. Det handlar om ett förhållningssätt, hur vi är mot varandra och hur vi får bort rädslan för det okända.

Fribiljetter finns att hämta hos biblioteket och på museet. Ann-Marie Forsberg avslutar med att hon gärna ser önskemål från medborgare om vad de vill se nästa år, till exempel en föreläsare eller exempel på ämnen som engagerar.