Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalerna vill byta industrier mot bostäder

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Sävsjöliberalerna vill att kommunen bygger mellan 75 och 100 bostäder under kommande mandatperiod. Men då Sävebos ekonomi är i dålig och privata aktörer tvekar till att bygga i kommunen föreslår partiet att ABSI säljer industribyggnader för att finansiera byggandet.

Bostadskön i Sävebo är lång och bostadsbyggandet går för långsamt. Men i valrörelsen har det inte pratats mycket om hur man ska komma till bukt med bristen på bostäder i kommunen. Det tycker i alla fall Peter Gran, förstanamn på Liberalernas kommunlista, som därför vill höra vad de andra partierna har för förslag kring bostadsbyggandet.

– Sävebo behöver öka byggtakten. Bostadskön är lång och behovet av lägenheter är stort. Vi Liberaler vill se 100 nya lägenheter under nästa mandatperiod. Men kommunen bör inte öka sin totala skuldsättning och därför tycker vi att det är dags att bestämma sig för vilka industrifastigheter som ska säljas.

Peter Gran tror att investeringskostnaden för 100 lägenheter sannolikt landar på minst 200 miljoner kronor. Han ställer därför frågan om vad som är viktigast – bostäder eller industrifastigheter?

– Företagen kan själva äga fastigheterna men utan bostäder får vi ingen tillväxt. Den styrande majoriteten har inte värnat Sävebo under den gångna mandatperioden och bolaget har därför höga skulder, litet eget kapital och försumbart överskott trots få tomma lägenheter. Ett första steg i rätt riktning är att öka Sävebos egna kapital med 20 miljoner och snabbt ta fram en hållbar strategi för 100 nya lägenheter i Sävsjö.

Men ABSI, AB Sävsjö Industibyggnader som äger det beståndet, och Sävebo är ju två olika bolag. Hur gynnar det Sävebo om ABSI säljer industrifastigheter?

– De ingår ju båda i kommunkoncernen så det går att lösa. Jag tycker att vi behöver ta ställning till om vi vill prioritera industrier eller bostäder i kommunen, säger Peter Gran.

Läs vad de andra partierna tycker om förslaget här.