Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisbeth sätter punkt efter 41 år på kommunen

Många lediga småhustomter har hon förmedlat till villabyggare, Lisbeth Axelsson Åkerlund på Nässjö kommun. Men nu sätter hon snart punkt efter 41 år på kommunen. "Nu ska jag tillbringa lite mer tid i vårt hus på Öland tillsammans med min man och våra hundar" säger hon.

Lisbeth Axelsson Åkerlund avslutade egentligen sin anställning på kommunen och vid den tekniska serviceförvaltningen redan den sista september i fjol.

– Fast jag har ju fortsatt jobba hela hösten och in på det här året eftersom tillsättandet av min tjänst drog ut på tiden, säger hon. Men nu börjar ett långt arbetsliv lida mot sitt slut efter 41 år på kommunen. Jag jobbar kvar som timanställd februari ut, men sedan får det räcka.

Trivseln på arbetsplatsen har gjort att hon stannat kvar på kommunen i så många år.

– Jag har trivts med både arbetsgivare och kollegor och inte minst med att få ge god service till kommuninnevånarna.

Sålt många småhustomter

Hon började sin anställning den 1 februari 1978 på dåvarande Fastighetskontoret.

Vid årsskiftet 1990/1991 slogs Fastighetskontoret och dåvarande Gatukontoret ihop och blev Tekniska kontoret.

– Under några år var jag anställd på dåvarande Miljö- och byggkontoret, där jag var handläggare för bostadsanpassningsbidrag. Jag har hela tiden jobbat med administration i olika former, berättar hon.

Vid tekniska serviceförvaltningen har hon blivit ett ansikte utåt när det kommit att handla om kommuninvånare, som kontaktat kommunen för att få köpa en ledig småhus- eller villatomt.

– Jag har sålt många småhustomter genom årens lopp och har haft många fina kontakter med människor, som köpt tomter för att bygga sina hus.

De knepen gick inte hem

Någon gång har det hänt att köparna varit så pass intresserade av en viss tomt att de till och med varit beredda att "förhandla" med Lisbeth om få förtur eller att just de ska få möjlighet att köpa tomten. Men det har inte varit någon framkomlig väg.

– Ha ha, nä, det har inte fungerat kan jag säga. Nästan alla vet vad som gäller och hur reglerna ser ut. Men det är sådana saker man minns lite extra. Och det har nästan alltid varit jättetrevliga kunder att ha kontakt med.

Det har också gått lite upp och ned i försäljningen av tomter. Vissa perioder fanns det nästan inga tomter alls att erbjuda och det har varit år av så pass höga räntor att inte en endaste tomt har varit efterfrågad för byggnation.

Byggandet har satt fart

Men de senaste åren har det varit rejäl fart på byggandet. Räntorna är jättelåga jämfört med 90-talet och intresset för att bygga nya hus har varit stort.

– Bostadsområdet Ledet var väldigt populärt när det släpptes, de tomterna såldes fort. Likaså gamla Folkets park i Forserum var poppis. Många hade väntat på att tomterna där skulle bli släppta till försäljning. Tittar vi lite längre tillbaka i tiden var villatomterna på Hermelinstigen i Nässjö starkt efterfrågade liksom när tomterna vid Älvshultsgatan släpptes.

Mycket administration med tekniska servicenämnden har det också blivit.

– Såväl många politiker i nämnden som chefer vid förvaltningen har passerat under alla år jag jobbat, säger hon.

Kanske något annat jobb

För den närmaste framtiden är nu siktet inställt på ett liv utanför arbetslivet.

– Jag ser fram emot att få vara lite ledig och få tillbringa lite mer tid i vårt sommarhus på Öland tillsammans med min man och våra hundar. Längre fram får jag se vad jag hittar på. Jag har ju några år kvar tills jag blir 65. Det kan hända att jag vill jobba med något helt annat. Eller så blir jag bekväm med att ta dagen som den kommer.

Hus och trädgård finns i Nässjö.

– Där finns också mycket jobb att göra om man vill, säger Lisbeth Axelsson Åkerlund.