Senare på förmiddagen strosar kunder i bokhandeln, många med en korg i handen. Pernilla Lindell är en av dem som längtat.

– Jag köper mycket böcker året om, men den här dagen i februari är ändå lite speciell, säger hon.

– Det blir alltid något i korgen som man inte hade tänkt sig.

Pernilla Lindell var en av Nässjöborna som längtat efter bokrean.

Foto Madeleine Fransson

Hon lyfter upp Jennie Walldéns ”Mycket smak på nolltid”. En kokbok med asiatiska rätter. En annan bok lär ut konsten att teckna blommor, den ligger i botten av korgen.

– Nu letar jag efter Magnus Ugglas biografi, den ska vara med på rean, säger hon.

Pernilla behöver inte armbåga sig fram mellan borden. Det är ganska lugnt i affären, framför allt tyst. Folk lyfter och vänder på böcker för att läsa om dem. En och annan får följa med hem.

Bra titlar

Försäljningen under dagarna är fortfarande viktig. Utbudet av 700 titlar har toppats med Peter Svenssons ”Ålevangeliet”. Författaren fick förra årets Augustpris för boken som sålde stort under julhandeln.

Nu ligger den på bordet för att reas ut. Där har den sällskap av andra storsäljare som "1794" av Niklas Dag och Natt liksom Jonas Bonniers "Knutby".

Omkring 700 titlar säljs ut under bokrean i Nässjö.

Foto Madeleine Fransson

Böckerna hade säkert sålt bra till ordinarie pris ett tag till, men i konkurrensen av bokreor, de finns ju även i livsmedelsaffärer, behövs något som drar kunder förklarar Jenny Larsson.

De gör inte längre någon kampanj inför readagen. Bokkatalogen får man hämta själv i affären och i övrigt berättas om rean på bokhandelns egna hemsida och Facebook.

Såg inte gullig ut

Så hur är det bland titlar och genrer?

– Utbudet av pekböcker är lite större än tidigare år. Böcker för de minsta, svarar Patric Eberhardsson.

– Men för de unga tonåringarna finns i princip ingenting och ljudböckerna är helt borta ur sortimentet. Förlagen bryr sig i många fall inte ens om att tillverka dem längre.

Annars är det som det brukar. Många deckare, en hel del skönlitteratur och faktaböcker. Kokböcker ligger det gott om i ett hörn på ett av borden.

Yvonne Wedin har ett gäng titlar samlade under armen. Zeina Mourtadas ”Zeinas kitchen" såg lockande ut förklarar hon.

– Jane Gardam är ny för mig. Det är inte deckare och verkar inte vara gullig skönlitteratur. Jag föll för omdömet om författaren ”välförtjänt framgång”, säger hon.

Bild 1 av 5 Yvonne Wedin var på plats under förmiddagen för att köpa böcker.

Foto Madeleine Fransson