Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M-förslaget: Så kan sopsyndare i Sävsjö avslöjas

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Vid senaste kommunfullmäktige lämnade Moderaterna in tre motioner som nu ska behandlas i kommunstyrelsen. Motionerna gäller kameraövervakning på kommunens ristippar, redovisning av kommunens näringslivsarbete och ett visselblåsarsystem.

Mandatperioden är snart slut men innan kommunfullmäktiges sommaruppehåll kom det alltså tre motioner från Moderaterna.

Moderaterna är det parti i Sävsjös opposition som har lämnat flest motioner under mandatperioden. I de tre senaste motionerna föreslår partiet att man tar krafttag mot de som inte sköter sin avfallshantering på de fyra ristipparna i kommunen.

"På denna plats som är speciellt avgränsad för att husera endast trädgårdsavfall kan man finna allt från cyklar till begagnade blöjor. Detta kan inte fortgå längre, här måste en förändring ske" går det att läsa i motionen.

Moderaternas förslag för att lösa problemet med, som de uttrycker det, denna "misslyckade sophantering" är att installera kameraövervakning på samtliga ristippar i Sävsjö kommun för att kunna identifiera och beivra de som inte följer reglerna.

I den andra motionen föreslår partiet att Sävsjö kommun, som fristående från Sävsjö Näringsliv AB (SNAB) hanterar service till nyföretagande i kommunen, ska redovisa statistik eller liknande på hur nyföretagandet utvecklas. SNAB redovisar i sin årsredovisning hur de arbetar med befintliga företag i kommunen och Moderaterna önskar samma sak för nyföretagandet.

"Ett växande näringsliv är en förutsättning för att kunna bevara vår välfärd" skriver man och föreslår att redovisning av statistik och arbetet med nyföretagande bifogas i kommunens framtida årsredovisningar.

Den tredje motionen föreslår ett system där anställda kan anmäla missförhållanden inom kommunens verksamheter och helägda bolag. Ett så kallat visselblåsarsystem, där anställda uppmuntras att anmäla eventuella missförhållanden så att de kan rättas till utan att riskera repressalier från sin arbetsgivare.

"Ett visselblåsarsystem skulle stärka kommunen som arbetsgivare och innebära att medarbetarnas synpunkter togs på större allvar" skriver man i motionen och nämner att även kvalitetsförbättringsarbetet skulle lyftas av detta.