Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikael vill hjälpa samhällets mest utsatta

Mikael Sterner anser att det behövs en oberoende kommunombudsman som arbetar för att hjälpa och underlätta för gode män. Han menar att gode män ofta kan ha ett flertal uppdrag och har därför svårt att hinna med. – Det är många som hamnar mellan stolarna på grund av gode mäns tidsbrist eller brist på kunskap, säger han.

En god man eller förvaltare har i uppdrag att ta tillvara en persons juridiska och ekonomiska rättigheter. Mikael Sterner är själv god man till en person ideellt som han bland annat har hjälpt i att få bistånd till glasögon, som Sävsjö kommun nekade. Mikael tog fallet till Förvaltningsrätten och kommunen förlorade.

– Jag har en del kunskap gällande glasögon då jag har arbetat som gode man i närliggande kommun, men det är inte alla gode män som känner till hur allt fungerar. Har de också ett flertal uppdrag, så är det svårt att hinna med. På så vis kan Socialförvaltningen spara pengar genom att slinka genom kryphålen för att slippa betala, menar han.

Rådgivning och stöd

– Det är många av samhällets utsatta som heller inte vet vad de har rätt till. Därför skulle en oberoende part vara bra att ha inom Socialförvaltningen. Någon som gode män kan vända sig till för rådgivning och som tar beslut för den enskilda individen. En fristående person som sitter över de gode männen helt enkelt.

Förutom att hjälpa i överklagande så är hans idé att kommunombudsmannen också kan hjälpa huvudmannen - den som har rätt till en gode man - att byta, om den inte skulle vara nöjd med den tilldelade gode mannen. Någon som är obunden i att gå in i dessa ärenden.

Tror du att ditt medborgarförslag kommer behandlas positivt av politiken?

– Nej, det tror jag tyvärr inte. En fristående kommunombudsman skulle kosta pengar för att anställa, men också eftersom kommunen förlorar pengar på att betala ut mer i bistånd. Detta i ett resultat av att fler får ut det bistånd de har rätt till, då de får mer hjälp. I vilket fall, så är det värt ett försök samt att uppmärksamma de problem som finns för de människor som lever på botten.