Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Molnen förmörkar Sverige – värst är det i Växjö

Växjö har många förtjänster. Soltid i november är inte en av dem. Inte i år i alla fall – futtiga tre timmar hittills. Mest sol, över 46 timmar, har förunnats Storlien-Visjövalen i Jämtland.

Tjocka molnlager förmörkar tillvaron från söder till norr. Och ingen större ljusning är i sikte, enligt SMHI:s prognos.

– Framöver kommer det att fortsätta med mulet väder i hela landet, säger meteorolog Max Lindberg Stoltz till TT.

På enstaka platser kan solen visa sig mer tack vare tillfälliga molnluckor, men överlag har årets november inte bjudit till.

– Mest synd är det om Växjöborna, konstaterar Max Lindberg Stoltz.

Tröstlöst grått

Solmätningsstationen i den småländska metropolen hade registrerat 3,2 soltimmar fram till fredag eftermiddag – minst av alla. Förra året vid samma tidpunkt var noteringen elva gånger högre, 37 timmar sol.

Normalt för Växjö för hela november (byggt på solskenstidsmätningar 1961–1990) är 45 timmar.

Helt annorlunda värden kommer från mätstationen i Storlien-Visjövallen. Hittills 46,5 soltimmar i november, jämfört med normala 31 timmar för hela månaden.

SMHI definierar solskenstid som den tid då direkt solstrålning är större än 120 watt per kvadratmeter. Det finns ett 20-tal mätstationer i landet.

Låg molnbas

Vissa dagar i november blir det inte ens ljusgrått; himlen ter sig mer som ett ogenomträngligt mörkgrått lågt liggande tak.

– Det är disigt med fukt i luften också, säger Max Lindberg Stoltz.

– Sedan kommer molnen i olika lager och de lägre molnen ligger nära marken.

Han ger ett exempel från fredagseftermiddagen: På Arlanda flygplats låg molnbasen på cirka 300 meters höjd.

Nästa vecka inleds gråmulet, följt av kalla luftströmmar från nordväst som ger snöfall över Norrland och tidvis regn i södra Sverige.

Lars Pedersen/TT