Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nervös väntan för Höglandets riksdagskandidater

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Riksdagskandidaterna från Höglandet upplevde valnatten som en nervös rysare. Både vallokalundersökningen och när de första valdistrikten räknades in var det väldigt jämnt mellan blocken och dessutom en stark uppgång för Sverigedemokraterna.

– Det är oerhört jämnt mellan blocken. Inget av blocken ser ut att få egen majoritet. Det kräver i så fall samarbete över blockgränserna om man inte ska vara beroende av Sverigedemokraterna, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Johanna Haraldsson från Vetlanda.

Kräver förhandlingar

Johanna Haraldsson är också väldigt nöjd med partiets valrörelse trots ett rejält tapp av röster jämfört med 2014.

– Vi har lagt ner ett oerhört bra jobb och gjort skillnad och gått framåt på slutet, konstaterar hon och fortsätter:

– Vi är fortfarande största parti och är berett att styra landet både i regering, regional och kommunal nivå. Resultatet kräver förhandlingar mellan de seriösa partierna.

"En rysare"

Helena Bouveng moderat riksdagsledamot också från Vetlanda konstaterar:

– Kul att alliansen går framåt och nu hoppas jag bara att vi moderater blir näst största parti, men det här blir en rysare, säger Helena Bouveng.

– Jag har aldrig varit så nervös under en valvaka.

Moderaterna ser ut att backa tre-fyra procent jämfört med 2014:

– Vi hade det tufft 2015-2016 men vår nye partiledare Ulf Kristersson har stoppat raset och nu har vi en positiv trend. Det känns skönt, säger hon.

"Äntligen"

Ett parti som vid sidan om Sverigedemokraterna går framåt är Centerpartiet. Göran Lindell från Vetlanda är andranamn efter Annie Lööf på Jönköpings läns riksdagslista.

– Äntligen! Det här känns riktigt bra, säger Göran Lindell.

Och fortsätter:

– Det här är resultatet av en stark partiledare och att vi har fört en konsekvent politik, säger han.

Vad som händer nu är även för Göran Lindell mer oklart:

– Visst är målet att ta mig till riksdagen, men det beror ju på hur vi klarar oss i länet och personkryssen. Det vore spännande, säger Göran Lindell.

Klockan 23.45 var 202 av 204 valdistrikt i Jönköpings län räknade.

De siffrorna visar att Moderaterna får två mandat och tappar ett. Det skulle betyda att Nässjömoderaten Malin Olsson inte tar plats i riksdagen om hon inte lyckas kryssa sig till en plats. Liberalerna behåller sitt mandat i länet vilket skulle betyda att Eksjös Emma Carlsson Löfdahl behåller sin plats i riksdagen. Centern stannar på ett mandat vilket betyder att Göran Lindell inte hamnar i riksdagen. Även Socialdemokraterna behåller sina fyra mandat vilket skulle betyda att Johanna Haraldsson säkert sitter i riksdagen.

Följ senaste nytt från valet i vår småländska valvaka – vi sänder live hela kvällen:

.