Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio frågor och svar om corona – biträdande smittskyddsläkare chattade med läsarna

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Tidningen rapporterar dagligen senaste nytt om coronaviruset i en chatt på vår sajt. I chatten har flera personer med olika expertis gästat för att svara på frågor. Den senaste gästen var Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen och ansvarig för smittskyddet i Skaraborg, här följer ett urval av frågorna och svaren från chatten med honom.

1. Varför talar ni inte om hur det ser ut kommun för kommun? Är det inte viktigt att få veta om smittan kommit till min kommun. Varför detta hysch-hysch? I Stockholm går de ju ut med antal smittade och döda per kommun.

Svar: Därför att vi inte har dessa uppgifter i nuläget, åtminstone inte frågan om hur många med corona/covid-19 som finns i varje kommun. Smittad är såpass spridd i regionen att man kan räkna med att den finns i alla kommuner, dock mer eller mindre. Hur många av de smittade som är provtagna är en annan fråga, och det är bara dessa som vi kan få fram uppgifter om.

2. Hej! Vi har ju tydliga direktiv om att skolor och förskolor ska hållas öppna. Samtidigt så får vi som jobbar inom de områdena inte testas för covid-19. Det innebär just nu att jag och många andra är ”hemma för symtom” medan kollegor går på knäna. Jag tycker detta är ytterst frustrerande och märkligt. Hur tänker Regionen här?

Svar: Det beror på testkapaciteten, det vill säga att det inte varit möjligt att testa så många som vi vill. Laboratorierna har inte kunnat få tag på all utrustning för att köra så många tester. Till en början blev bara de som hamnade på sjukhus testade, men nu ökar möjligheterna. Nästa steg är att provta de mest känsliga, det vill säga de äldre inom kommunal vård och omsorg, och att sedan successivt öka testningen i befolkningen. Viktigt att veta är också att en test bara visar om man har viruset just när testen görs, inte om man hade det igår eller får det imorgon. För det behövs så kallade antikroppstester, som visar om man blivit immun. Dessa är på gång men än så länge i mycket begränsad omfattning.

3. Min far tillhör riskgruppen äldre och med underliggande sjukdom. I sommar fyller min mor jämnt och det vill vi fira, men utan att riskera någons hälsa. Hur ska vi göra? Går det att fira utomhus? Eller ska vi vänta och hur länge då?

Svar: Situationen med corona gör att vi alla måste tänka om, så även med familjehögtider. Att fira är inte fel i sig utan det beror på hur man gör det. Går det vara utomhus är det bättre än i trång lokal inomhus. Går det hålla den sociala distanseringen, det vill säga hålla avstånd mellan varandra? Kan man minska antalet som deltar så att det bara blir den närmaste familjen? Tänker man bara igenom hur det ska gå till i förväg, så klarar man mycket.

4. Viruset påstås ge bestående skador på hjärnan, stämmer det?

Svar: Att virus skulle kunna ge hjärnskada har jag inte hört eller läst om. Det är lungorna som verkar det främsta målorganet för viruset och där man kan tänka sig något mer långdragna besvär än bara själva feberepisoden. Det är ju en för mänskligheten helt ny sjukdom som vi bara känt till sedan årsskiftet, så exakt vad som kommer att hända på sikt vet ju ingen. De som tillfrisknar verkar dock oftast må bra och de allra flesta som smittas har varken akuta symtom eller verkar få några som helst men.

5. Fråga: Om en person, som eventuellt kan vara smittobärare, varit inne i en lägenhet. Hur länge finns smittorisken kvar i lgh? Hur länge sitter smittan kvar på handtag efter någon smittad person?

Svar: Virus eller virusets arvsmassa kan med känsliga tester hittas på ytor under lång tid efter att ytan blivit förorenad, men det säger inget om att man kan bli smittad den vägen. Det är framför allt fuktigt sekret från näsa och luftvägar som kan innehålla smittsamt virus i sådan mängd att smitta verkligen kan ske. När det torkat in är risken för smitta avsevärt mindre. Erfarenheten visar att smitta från föremål inte är en vanlig smittväg. Det är person till personsmittan vi ska akta oss för.

6. Hej! När kommer tester där man kan testa sig hemma?

Svar: Sådana tester jobbas det mycket med av kommersiella aktörer. Har potential att bli storsäljare. Än så länge är de flesta av dålig kvalitet.

7. Har man fått reda på om man blir immun mot covid-19? Det har framförts argument både för och emot, men jag har inte hör att man har kommit fram till något säkert svar.

Svar: Att man får en immunitet mot corona anser jag säkert, allt annat vore en ”sensation”. Det som är osäkert är dock hur länge immuniteten varar. Kan det bli så att coronan kommer i omgångar med något eller några års mellanrum eller får vi ett varaktigt skydd via immuniteten? Det kommer dock aldrig att bli lika illa som nu när alla som lever på jorden från början varit mottagliga. Mer eller mindre immunitet i befolkningen kommer att finnas som gör eventuella framtida epidemier mer hanterliga.

8. Hej! Jag tillhör riskgruppen. Har BMI 41,8, fettlever, diabetes typ 2, astma, sömnapné mm. Hur ska jag tänka när det gäller covid-19? Hur länge måste jag hålla mig i karantän? Om jag får covid-19, kan jag då räkna med att jag hamnar i respirator?

Svar: Du har många riskfaktorer som var och en innebär en risk vid corona. Det går inte utifrån det du beskriver avgöra eller lova att du skulle få hamna i respirator, men det finns heller inget som säger att du inte skulle kunna få göra det. Bedömningen är alltid individuell.

9. Reagerade Sverige för sent? Borde man inte ha insett att viruset skulle komma hit redan i januari?

Svar: Det är alltid lätt att vara efterklok. Vi hade en liknande händelse när första SARS-viruset dök upp i Kina för flera år sedan. Då blev det mest ett utbrott på plats och i några angränsande länder. Också mindre spridning till andra världsdelar som dock snabbt kunde begränsas. Att det skulle bli något liknande nu var det nog många som trodde. När coronan nådde Italien blev det snabbt mer allvar också här. Att så många svenskar åkte på skidsemester till Alperna hade jag ingen aning om. Hade jag vetat det så hade jag blivit oroligare snabbare och nog försökt arbeta än mer intensivt. Fast vi på smittskyddet jobbade närmast dag och natt de första veckorna med att försöka smittspåra kring de första fallen, som alla hade ursprung utomlands. Detta för att försöka för långsamma spridningen hos oss för att hinna få igång förberedelserna bättre.

FOTNOT: Peter Nolskog chattade med läsarna den 21 april.

LÄS MER: Här kan du följa livechatten om coronautvecklingen