Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pandemin ställer helt nya krav – nu hjälps vi alla åt

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Insändare/Länet

Vi befinner oss i ett allvarligt läge, där prognoserna över hur många som blir sjuka i covid-19 förändras snabbt.

Vi känner med alla som drabbas av pandemin. Det gäller både de som insjuknar eller förlorar en nära anhörig och de som drabbas hårt av konsekvenser till följd av åtgärderna som görs för att stoppa smittspridningen i samhället och därigenom räddar liv.

Pandemin påverkar hela vår verksamhet, samtliga medarbetare och all vår service till invånarna. Den ställer helt nya krav på vår organisation men också på alla oss invånare. Det krävs nu att vi alla hjälps åt.

Våra medarbetare i vården behöver jobba mer än vanligt, ta hand om fler patienter, och göra det på ett så säkert sätt som möjligt. I hela vår organisation, på alla nivåer, pågår ett intensivt arbete där vi rustar för att ge våra medarbetare de bästa förutsättningarna i detta ansträngda läge. För oss i den politiska ledningen är det nu högsta prioritet att stödja medarbetare och våra verksamheter i deras svåra uppdrag.

För att klara bemanningen framöver kommer en del medarbetare att få arbeta inom nya områden för att stötta upp där de behövs bäst. Många har hört av sig till oss och visat intresse för att jobba vid behov. Det engagemanget och den välviljan är oerhört uppskattad.

För att nyanställda och medarbetare som får nya arbetsuppgifter ska känna sig trygga och ha den kunskap de behöver pågår ett stort arbete med utbildning. Parallellt jobbar vår inköpsverksamhet hårt med att förse vården med det material som behövs för hantering av patienter med covid-19.

Samtidigt som vi vårdar patienter med covid-19, fortsätter vi ta ansvar för de som behöver vård för andra sjukdomar. Den som till exempel får en hjärtinfarkt eller är orolig för en cancerdiagnos, ska självklart söka vård. Vi jobbar nära kommunerna och organisationer i samhället, för att ge invånarna bästa förutsättningar till egenvård, och därmed minska risken för behov av sjukhusvård.

Region Jönköpings län har det regionala utvecklingsuppdraget. Det innebär en stor utmaning i att på olika sätt hjälpa företagen i länet som drabbas ekonomiskt och riskerar konkurs. Mars 2020 var den enskilt högsta varselmånaden i historien för vårt län. Det här kommer självklart att få effekter under lång tid framöver. Stödet till näringslivet sker på tre nivåer: löpande kontakter med regering och centrala myndigheter, samarbete med andra aktörer i länet såsom kommunerna, näringslivets organisationer, facken, Almi med flera samt stöd direkt gentemot företag genom vår egen företagsjour och andra stödinsatser.

På naturbruksgymnasierna och folkhögskolorna bedrivs undervisningen på distans. Smålands Musik och Teater har ställt in alla sina föreställningar med publik, och anordnar nu istället föreställningar via digitala kanaler.

Läget i kollektivtrafiken är under omständigheterna stabilt. Regiontrafiken, bussar och tåg, går i stort sett som vanligt. I Jönköpings Stadstrafik ställs enstaka turer in. Färdtjänst- och sjukresor fungerar också i stort sett som vanligt, med det undantaget att färre människor väljer att resa just nu. All personal som jobbar i kollektivtrafiken, både i den allmänna och med serviceresor, har fått information från smittskyddsläkare om vad de ska tänka på vid arbete i kollektivtrafiken för att öka tryggheten för alla, både personal och resenärer. En rad olika åtgärder har vidtagits för att minska riskerna för att resenärer ska utsättas för smitta, till exempel att visa hänsyn till varandra genom att hålla avstånd och en god handhygien, inte resa under rusningstid samt rekommendation till människor i riskgrupper att avstå från resor som inte är nödvändiga.

Vi vet att länets invånare har ett högt förtroende för vår verksamhet. Det är ett förtroende som vi är stolta över och som vi värderar högt. Under den här svåra tiden ska vi göra vårt absolut bästa för att förvalta förtroendet. Tillsammans klarar vi det här.

Koalition för Region Jönköpings län

Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande

Marcus Eskdahl (S), regionråd

Rachel De Basso (S), regionråd

Rune Backlund (C), regionråd

Martin Nedergaard-Hansen (BA), regionråd

Jimmy Ekström (L), regionråd

Sibylla Jämting (MP), regionråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel