Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personliga ombud skapar livskvalitet

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Personliga ombud finns för personer över 18 år med långvarig psykisk ohälsa och psykiska funktionsnedsättningar som innefattar svårigheter i vardagslivet. Ombuden arbetar även med att synliggöra och påtala strukturella brister i välfärdssystemen som försvårar återhämtning för personer med psykiska funktionsnedsättningar/ohälsa.

Verksamheten personligt ombud finns i fler än 250 av landets kommuner och finansieras sedan 2000 med cirka 50 procent av generella statsbidrag som endast kommuner kan söka.

Från 2008 organiserades verksamheten på Höglandet med ett avtal mellan alla Höglandskommunerna med Eksjö kommun som arbetsgivarkommun. Det fungerade utmärkt.

2017 beslutade länets alla socialnämnder att skapa en länsorganisation som organisatoriskt skulle ligga under Kommunal utveckling (Regionens 13 kommuner i samverkan).

Jönköpings kommun sade upp sitt avtal med Kommunal utveckling från och med januari 2020. Socialnämnden i Jönköping har därefter fattat ett nytt beslut i april 2019 där de återtar verksamheten i kommunens regi.

Länets övriga socialnämnder kommer framöver att fatta beslut om uppsägningar av sina avtal med Kommunal utveckling.

Verksamheterna med personligt ombud kommer att avvecklas under hösten 2019 om inte kommunerna följer Jönköpings beslut att återta verksamheten i kommunal samverkan.

Behovet av personligt ombud har ökat stadigt. Många personer har svårt att klara sig i ett alltmer komplicerat och för dem otillgängligt samhälle. Bristerna resulterar inte sällan i utanförskap, ökad psykisk ohälsa och större kostnader för samhället.

Verksamheten personligt ombud på Höglandet har sedan många år tillbaka ett mycket högt tryck på verksamheten och människor får ställas i kö i månader för att få hjälp. Det finns tre personer som arbetar mot samtliga sex kommuner.

IFS, Intresseförening schizofreni, har följt verksamheten under många år och ser att den är mycket viktig för denna utsatta grupp och vi är djupt bekymrade för dessa människors allt svårare utsatthet, och allt fler unga personer söker stöd hos personligt ombud.

Det finns forskning som visar på ekonomiska vinster för samhället när det finns personliga ombud.

Personliga ombuden på Höglandet har även sedan två år tillbaka initierat ett Nätverk för personer med Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som bidragit till utökade sociala nätverk. Hur viktiga sociala nätverk är för oss människor kan inte mätas i pengar!

Kjell Axell

För IFS, Intresseföreningen schizofreni i Jönköpings län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel