Nästan alla går ju omkring med en mobil, om inte annat för att spela Pokémon Go – filma med mobilen när du ser ett brott begås, till exempel om män ofredar kvinnor.

Den uppmaningen kommer från områdespoliserna Marthin Gelbart och Jonas Sandström.

Det är inte så att de försöker smita från sitt uppdrag, inte alls.

Hade vi tillräcklig bemanning skulle vi ju kunna vara mer synliga, konstaterar Marthin Gelbart.

Nu under sommaren kan områdespoliserna för Nässjö beordras till exempelvis Tranås likaväl som att de får jobba i Nässjö.

Men hur många poliser det än fanns skulle inget garantera att de alltid befann sig på rätt plats, det vill säga där fel saker händer.

Som på Storgatan där en 13-åring blev ofredad och skrämd till tårar, eller Esplanaden där en ung kvinna blev mycket otrevligt sexuellt antastad av en hel grupp pojkar eller unga män.

Båda ofredandena hände mitt på ljusan dag, på befolkade platser.

13-åringen berättar att vuxna gick förbi när hon grät, omringad av skrattande män.

Det är helt oacceptabelt, beteendet som de här männen har visat, så som det beskrivs, säger Marthin Gelbart.

Sedan tycker jag att det rent ut sagt är för jävligt: mitt på dagen, med fullt med folk runt omkring, som skiter i det! Lite civilkurage tycker jag att det borde vara i en människa, tillägger han.

Vems uppgift är det att skydda unga flickor och kvinnor från att bli ofredade?

Alla i samhället har ansvar för det. Många utgår från att polisen ska lösa alla saker, men det är alla vuxnas ansvar att ta hand om det när det uppstår problem, säger Jonas Sandström.

Vi är bara en aktör, samhället är allihop tillsammans, menar Marthin Gelbart.

På Facebook pratar ju folk och säger väldigt mycket, men verkligheten på stan är helt annan än när man sitter bakom datorn, säger Jonas Sandström.

Om man är ensam kan jag förstå att man tvekar. Men om det är folk som ingriper tillsammans? Jag förstår inte riktigt vad man skulle vara rädd för, menar Marthin Gelbart.

Alla går ju med mobil och spelar Pokémon. Filma! Ofta faller det på att vi inte kan utreda brotten i efterhand. Det är ett sätt att hjälpa till. Kanske kan en bli dömd om man har lite bevis. Vet vi bara annars att det var ”nio migranter” eller att de pratade till exempel arabiska – vad ska man gå på?

Vad kan man då göra? Man behöver inte slänga sig på själv, menar områdespoliserna. Man kan filma, ringa polisen på 112, inte 11414 när det är pågående brott, man kan skrika att man har ringt polisen.

Även om de talar andra språk och inte förstår svenska, så ”polis”, det förstår alla, menar Marthin Gelbart.

Vems ansvar är det att lära nyanlända vad som är okej och inte okej till exempel gentemot kvinnor?

Vi är ju ute och pratar med alla nyanlända. Anders Ydreborg är det i vårt fall som är ute och håller lektion om lag och rätt och just den här delen om hur kvinnor får vara här jämfört med de länder en del av dem kommer ifrån, säger Jonas Sandström.

Men, menar Marthin Gelbart, det är ju en lektion en gång:

Det krävs kontinuitet. Allt ifrån personalen där de bor till andra aktörer, inte bara polisen, ska säga att så här får man inte göra. Hela samhället ska ju hjälpa till med den delen.

Råkar man ut för ofredanden ska man anmäla, menar de båda områdespoliserna. Läs mer i separat artikel.