Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prästen Fredrik Hollertz svarar på dina frågor i coronachatten

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

I takt med att fler blir isolerade, ensamma och oroliga i coronakrisens spår har de själavårdande samtalen för präster blivit fler. På torsdag klockan 13 gästar Fredrik Hollertz, präst i Råslättskyrkan i Jönköping, Hall Medias coronachatt.

I tider av kris vänder sig många till kyrkan för att få stöd. Det kan handla om att prata med en präst om sin rädsla oro och ångest; att söka tröst eller att få hjälp i en annorlunda vardag.

Hur lyckas kyrkan med sitt uppdrag samtidigt som de praktiserar social distansering när de slutat med offentliga gudstjänster och samlingar?

– Vi har en situation som väcker många tankar kring oro, ensamhet, livet och döden, säger Fredrik Hollertz.

Han tror att människor som befinner sig i karantän och inte längre tar emot besök av anhöriga får tid att tänka.

– Samtalen till jourhavande präst har ökat och jag och många av mina kollegor har haft fler samtal den senaste tiden.

Hitta rutiner

Samtidigt har kyrkan utökat sitt diakonala arbete genom att handla mat och medicin till äldre som tvingas hålla sig hemma.

– Det handlar också om att hjälpa folk att hitta sina dagliga rutiner. Att visa på hur man kan utöva sin tro när man inte kan gå till kyrkan.

På torsdag klockan ett gästar Fredrik Hollertz Hall Medias coronachatt.

Vad hoppas du på för frågor?

– Det blir nog allt möjligt. Allt från praktiska, konkreta frågor om påskfirande när gudstjänsterna har förändrats till de djupa frågorna om var Gud finns i allt det här.