Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska risken för smittspridning minskas

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

All personal inom omsorgen ska genomgå en hygienutbildning. Särskilt viktiga är de basala hygienrutinerna. – Det är väl lite mer fokus på det för att minska risken för smittspridning, säger Kerstin Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Kunskap om hygien och väl fungerande rutiner krävs alltid, men är särskilt viktiga under den pågående coronapandemin. Av den anledningen får personalen inom äldreomsorgen och funktionshinderomsorgen genomgå en webb-baserad kurs sedan en tid tillbaka för att fräscha upp sina kunskaper.

– Det handlar om att förhindra smittspridning. All personal ska göra en utbildning i smittskydd, hur man använder skyddsutrustning och basala hygienrutiner, berättar Kerstin Carlsson som själv gick kursen i förra veckan.

Anledningen är självklart ambitionen att minska risken för smittspridning, då särskilt av coronaviruset. Efter att ha gått kursen, och svarat på ett antal frågor, får varje medarbetare ett diplom som de ska lämna in till sin chef.

Inom kommunen finns särskilda hygienombud som ständigt ska hålla sig uppdaterade och sprida nya kunskaper bland arbetskamraterna. Hygienombuden träffas två gånger per år.

– Det ska finnas en på varje enhet, berättar Kerstin Carlsson.

Hygienombud finns även i hemtjänstgrupperna.

I medierna framkommer ofta att det är brist på skyddsutrustning, men det gäller inte Sävsjö kommun.

– I nuläget har vi god tillgång, sedan får arbetet med att hitta mer skyddsutrustning inte avstanna, säger Kerstin Carlsson.

Samverkan sker med de andra medicinskt ansvariga sjuksköterskorna på Höglandet, liksom med länsstyrelsen.