Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tänker partierna om skola och äldreomsorg

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Skolan och äldreomsorgen är två av de största posterna i kommunbudgeten och där flest personer arbetar. Partierna skiljer sig i första hand åt i fråga om om man ska satsa på ett demenscenter eller demensboenden i alla kommundelar.

Efter att den nya äldreplanen röstades igenom i kommunfullmäktige i våras är de flesta partierna överens om vad man vill satsa kring de äldre. Men frågan om boenden är något som delar partierna, i synnerhet då det gäller demensboenden.

– Med en åldrande befolkning är det självklart att det kommer att behövas fler demensboenden. På sikt kan man hoppas på att den medicinska forskningen gör sådana framsteg att behovet av demensboenden minskar. Men vi kan inte basera vår samhällsplanering på ett önsketänkande, säger Lasse Helgesson (SD) i sina svar.

Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna är för ett samlat demenscenter medan Centern, Vänstern och Liberalerna är för demensboenden i alla tätorter. Sverigedemokraterna och Landsbygdspartiet är överens om att fler platser behövs men uttrycker inget särskilt kring var eller hur.

När det gäller skolan finns det många idéer kring hur resultaten ska förbättras. S, KD och V vill öka antalet lärare, speciellt behöriga sådana, medan M och L vill se lärarassistenter. LPO vill ha mindre klasser och SD tror på traditionell katederundervisning.

– För att barn ska bli motiverade för utbildning och lyckas i skolan är det många faktorer som samverkar. Barn behöver goda uppväxtvillkor och växa upp i trygga familjer för att må väl och lyckas i skolan. Tyvärr har nyanlända barn och ungdomar ofta med sig hemska minnen och kommer från familjer som mår dåligt utifrån det man har gått igenom. Skolhälsovården har därför en stor uppgift och det behövs samverkan mellan skolan och socialförvaltning, ibland också med kultur och fritidsförvaltning. Den ideella sektorn har också stor betydelse med den ungdomsverksamhet som finns i kyrkor och föreningar, säger Stefan Gustafsson (KD) i sina svar.

Läs alla svar här, i morgon avslutar vi med ekonomin och miljön.