Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tänker Sävsjöpartierna kring ekonomi och miljö

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

I sista delen av vår partienkät svarar Sävsjöpartierna på hur de ska gå tillväga med ett förväntat minusresultat kommande år. Partierna svarar också på vilka miljöfrågor man vill prioritera.

Ekonomin delar återigen partierna i två olika läger. De som är för en skattehöjning och de som har andra ekonomiska förslag. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Landsbygdspartiet är för en skattehöjning medan Kristdemokraterna, Moderaterna, Centern och Liberalerna inte överväger detta.

Sverigedemokraterna tror att man kortsiktigt kan förbättra med skattehöjningar men tror inte på idén utan vill hellre se att nyanlända som inte etablerat sig ska flytta tillbaka dit de kommit från.

– Man brukar säga att som man bäddar får man ligga. Det förhållandevis stora mottagandet av nyanlända i kommunen har på kort sikt inneburit nya arbetstillfällen och statliga bidrag. Men nu när statsmakterna skär ner på bidragen stundar tuffa tider för kommunen, säger Lasse Helgesson i sitt svar.

Stefan Gustafsson ser risker med en SD-politik som kan röra om i kommunbudgeten.

– Sverigedemokraterna är det parti som allra mest drastiskt vill omfördela dessa pengar till att gynna storstäder och kommuner med hög tillväxt. Om statsbidrag och utjämningssystem förändras enligt SD modellen kommer det försätta oss i en ekonomiskt besvärlig situation som inte liknar något vi varit med om tidigare. För att undvika en sådan situation är det mycket viktigt att vi i valet röstar på landsbygdsvänliga partier som oss Kristdemokrater. Vi måste sedan som kommun efter valet vara engagerade i denna fråga med opinionsbildning och kontakter med regering så väl som vår egen organisation Sveriges kommuner och landsting.

När det gäller miljön fick partierna en möjlighet att både ange sådant som minskar miljöpåverkan och sådant vi ser i vår närmiljö, som parker, vägar och belysning.

Se alla svar här. Då SD inte angav några faktiska exempel på hur man inom kommunen kan förbättra sitt miljöarbete har deras svar kortats av utrymmesskäl.