Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sävsjö går framåt i bredbandsutbyggnaden

Post- och telestyrelsen presenterade på tisdagen statistik som säger att Sävsjö klättrar på bredbandsrankingen i landet. Knappt 61 procent hade anslutit sig till fiber förra året och Bo Dahl, VD på Savman och projektledare för bredbandsutbyggnad i Sävsjö, säger att det är en missvisande låg siffra.

Med knappt 61 procent anslutna till bredbandsnätet rankas Sävsjö på plats 161 i Svenska Stadsnätsföreningen bredbandsranking. Siffrorna kommer från Post- och telestyrelsens senaste mätning över hur många som anslutit sig till bredband i landets kommuner. Sävsjö ökar anslutningsgraden med 15 procentenheter och klättrar 35 platser på rankingen, från plats 196 och 46 procent anslutna.

Bo Dahl har sett siffrorna men säger att de är en aning missvisande då de dels hämtats in i oktober förra året och alltså missat sex månaders bredbandsanslutningar och dels för att man bara räknar hur många som faktiskt har anslutit sig, inte hur många som har möjligheten att göra det.

— Efter 2020 kommer man räkna på ett annat sätt och då se till hur många som har tillgång istället men skulle vi räkna så i dag skulle det vara mycket högre siffror, säger han.

Det nationella målet är att 95 procent ska ha tillgång till fiber innan 2025, ett mål som Sävsjö kommer ha uppnått redan 2020 om man ser till tillgången, säger Bo Dahl.

— Det är ett stort intresse för fiber i kommunen och efter vår senaste kampanj i tätorterna har många beställt som snart kommer kunna ansluta sig. Marken måste bara bli lite mjukare så att det går att gräva.

Anslutningsgraden enligt mätningen ligger på 61 procent, vilket är elva procentenheter under riksgenomsnittet. I botten finns Hörby med endast 18 procent och rankingen toppas för åttonde året i rad av Sundbyberg med 97 procent.

— Men det här räknar ju inte in de 600 hushåll som beställde till kampanjpris efter mätningen och som kommer att anslutas under året. Så siffrorna ser bättre ut i verkligheten än mätningen antyder, säger Bo Dahl.