Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sävsjös klimatvecka inviger ny gågata

I september har regionen en vecka med fokus på klimatet och i Sävsjö är man med på tåget. Det blir solsafari, föreläsningar och klimatsmart matsedel på skolorna och en invigning av den nya gågatan i Sävsjö centrum.

Det blir föreläsning av Mitt i naturen-profilen Martin Emtenäs som sparkar igång Sävsjös egen klimatvecka måndagen den 17 september. Smygstartar gör man dock redan på söndagen då det är solsafari med tre bidrag i kommunen.

– Det är en förlängning av Klimatrådets klimatvecka i Jönköping. Deras pågår från onsdag till onsdag men eftersom vi har en klimatsmart meny för skolorna var det lättare att ha vår under en sammanhängande vecka, säger Veronica Johansson, miljö- och hållbarhetsstrateg på Sävsjö kommun.

Den som vill åka på solsafari i Sävsjö på söndagen har möjlighet att besöka Vrigstad värdshus, Arne Peterssons lada i Anderstorp utanför Stockaryd eller Arnhold Karlssons anläggning i Lövshult utanför Rörvik. Därefter tar alltså Sävsjös egna klimatvecka fart på måndagen.

– Vi kommer att ha en klimatsmart matsedel i skolorna och förskolorna, där vi bara väljer kilmatsmarta alternativ. Förra året gjorde det att vi minskade våra koldioxidutsläpp med 8,5 ton på bara den veckan, vilket motsvarar ett och ett halvt varv runt jorden, säger Alexander Koprivica, kostsamordnare på Sävsjö kommun.

Kommunen har gått ihop med lokala föreningar som jobbar med natur och miljö när de utformat programmet. På fredagen den 21 september avslutas det hela med en bilfri dag på stan där den nya gågatan på Köpmangatan invigs.

– Det var den positiva responsen vi fick när vi stängde Köpmangatan för trafik på förra årets klimatdag som gjorde att man beslutade att göra en gågata av den. Det blir invigning och en del aktiviteter under dagen, säger Veronica Johansson som utmanar alla att välja cykel, kollektivtrafik eller att gå den dagen.

På tisdagen fortsätter man på solenergitemat, då Vrigstad värdshus står värd för en informationskväll om solenergi. Här kan de som funderar på att skaffa solceller få all den information de behöver, säger Veronica Johansson.

– Det är en het fråga just nu och många har funderingar på hur det fungerar. Vrigstad värdshus är nominerade till regionens klimatpris för sin solanläggning.

Naturskyddsföreningen och Sävsjöortens biodlarförening kommer att vara med under veckan och deltar vid Martin Emtenäs föreläsning på Kulturhuset under måndagen.