Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snökanonerna är i gång – men det kan dröja tills backen öppnar

Snökanonerna är i gång och förhoppningarna är stora, men vädret styr och ställer. Det verkar som det ska bli varmare dagar framöver. – Vi får pausa snökanonerna när det blir varmare temperaturer, säger Petra Olsson, medlem i IFK Sävsjö.

IFK Sävsjö arbetar på för fullt för att göra Högagärdebacken redo för skidåkning. Snökanonerna är igång och med den nya utrustningen, kan de spruta snö i minus tre grader.

– Tidigare behövde det vara runt minus sex, vilket gjorde det svårare än med vår nya utrustning som kan skapa snö vid minus tre. Det är bara några grader, men skillnaden är stor, säger Petra.

De hoppas på att kunna öppna backen mellan jul och nyår, men förra året dröjde det till 13 januari. När backen öppnar beror helt på vädret, men att det blir lite blötare snö är bara positivt.

Börjat tidigare i år

– Det bästa är när blötsnö lägger sig på marken och fryser till, så vi får ett hårt underlag som vi sedan kan bygga mjukare snö på för bästa resultat. Det positiva är också att vi har kunnat börja tidigare, så vi har ett försprång, säger Johan Hermansson, medlem i föreningen.

Den varma temperaturen gör att IFK Sävsjö måste ta en paus och välja sina tillfällen, då det är krävande för en ideell förening att sköta en skidbacke på egen hand, med de krafter de har.

– Att vi har en slalombacke i Sävsjö är imponerande och vi vill självklart fortsätta ha det. Vi är en ideell förening och det är tufft. Därför hoppas vi att fler vill ställa upp med att stå i kiosken och sköta liften. Vi behöver alltid fler som hjälper till, så all hjälp uppskattas för att få ha kvar vår fina skidbacke, säger hon.