Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södergården stänger restaurangen under helgerna: "Inte ekonomiskt försvarbart att hålla den öppen"

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

På grund av coronapandemin har antalet besökare till restaurangen på Södergården minskat – inte minst under helgerna. Det gör nu att kommunen valt att stänga restaurangen för allmänhet och personal under lördagar och söndagar.

– En normal helg kan vi ha över 60-70 matgäster på en söndag. I dagsläget är det under tio personer som kommer. Då är det inte ekonomiskt försvarbart att hålla igång verksamheten, berättar Sävsjö kommuns kostchef, Alexander Koprivica.

Öppet på vardagar

Däremot håller restaurangen på det särskilda boendet Södergården öppet under vardagar. Även om man också under vardagar ser ett minskat antal gäster. I dagsläget gästas restaurangen av 20-30 personer.

De boende på Södergården äter sin mat på avdelningarna och vistas inte ute i restaurangen. På äldreboendet råder dessutom besöksförbud sedan den 1 april.

Många av dem som regelbundet besöker restaurangen tillhör riskgruppen och bör därför hålla sig hemma under coronapandemin och det är därför inte konstigt att antalet gäster minskar.

– Vi vill uppmuntra att alla personer över 70 år håller sig hemma, säger Alexander Koprivica.

Kosten i skolan

Hur fungerar annars verksamheten nu under coronapandemin?

– Vi följer noggrant utvecklingen och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det känns som vi har läget ganska bra under kontroll.

Hur fungerar det ute i skolorna med skolluncherna?

– Vi har spridit ut mattiderna så gott det går. Vi har haft ett fantastiskt samarbete med skolan för att minska köbildningar. Det har fungerat bra.

Inga matlådor

Sävsjö kommun har ännu inte gjort något för gymnasieeleverna – något ni funderat på?

– Vi lyfter frågan med jämna mellanrum om vi skulle erbjuda matlådor eller något liknande. Det har vi inte beslutat om just nu, men vi bevakar detta hela tiden, säger Alexander Koprivica.

Sävsjö kommun uppmanar också personer som upplever förkylningssymptom som snuva, feber, ledvärk och hosta att inte besöka restauranger över huvud taget.