Jag är född 1956 och har redan som barn hört att vi har släkt i USA. En gång kom en dollarsedel till mig inför julen, berättar han.

Sören, utlandskorrespondent bosatt i Helsingfors numera, är ofta på resande fot.

Varje gång jag har besökt USA har jag tänkt ta reda på mer, säger han.

Via Riksarkivet i Vadstena fick Sören veta att hans morfar, Oskar Strand, hade hela nio syskon. Föräldrarna hette Johannes August Strand, född 1852 i Almesåkra församling, och hustrun Thilda, född där 1855.

Oskar som var yngst stannade i Sverige, bodde bland annat i Pallarp med sin hustru Klara.

Riksarkivet kunde berätta vilka av de tio barnen som utvandrade till USA.

Det var fyra flickor och en pojke, berättar Sören. Eftersom flickor ofta bytte namn när de gifte sig koncentrerade han sina efterforskningar på Karl Ludvig Robert Strand, född 1880, berättar han.

Denna släkting lämnade Nässjöbygden 1907, förmodligen i sällskap med systern Hilda Susanna Strand.

Redan 1905 hade Jenny Matilda Strand emigrerat, Nanny Ottilia Strand emigrerade 1911 och slutligen avreste Elsa Signe Kristina 1920, säger Sören.

Den sistnämnda besökte Nässjö en gång med sin man Hendy i mitten av 60-talet. Jag minns ett stort kalas uppe i vattentornet, berättar Sören.

Ludwig står det på gravstenen Sören hittade via internet. Han googlade och fann en dödsruna i lokaltidningen över dottern och där stod att hon lämnat efter sig sonen Clayton Conard med hustru Margot Tollefsen, båda i Iowa.

Nytt googlande: träff på Margot.

Jag mejlade henne genast och undrade om möjligen hennes man och jag kunde vara släkt. Det var en otrolig känsla när det bara någon timme senare damp ner ett svar. Jodå, Claytons ”grandpa” Ludwig kom från Nässjö.

Nu har Sören träffat paret Conard, sett Skandinaviska kyrkogården och huset som Ludwig byggde.

Ludwig och hans syskon klarade sig alla bra i USA. Han var en mycket skicklig snickare och startade en egen byggfirma. Sex dagar i veckan arbetade han hårt och på söndagar samlades vi hela släkten i huset hos honom och Sigrid, berättade Clayton för Sören.

Sören har hittat fler uppgifter, men skulle bli mycket glad om någon hjälpte honom med information om två av hans morfars syskon som inte emigrerade.

Det handlar om två flickor och jag tror att en eller kanske båda gifte sig och bodde i Forserum, Anna Matilda Strand född 1878 och Ester Ephemia, född 1882, säger han.

Sören nås på mejladressen soren@welho.com.