Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spara inte på kärnverksamheten i Nässjö – bättre dra ner på administrativ personal

Artikel 10 av 12
Nedläggning av Grimstorps förskola
Visa alla artiklar

INSÄNDARE Nässjö kommun behöver primärt spara 100 miljoner kronor under innevarande budgetår och det är troligt att Nässjö kommun kommer att behöva spara ännu mer de kommande åren även om detta inte har kommunicerats.

Eftersatta behov och investeringar får stå på framtiden och kommuninvånarna måste bli mer krismedvetna om att det är kärva tider som väntar.

Vi var emot besparingsbetinget som antogs av kommunfullmäktige i mars månad. Inte för att vi inte förstår allvaret i kommunens ekonomi, som vi under flera år varnat för, utan för att vi förstod och tycker att till exempel socialnämnden samt barn- och utbildningsnämnden fick ta en alldeles för stor andel av sparbetinget. Samtidigt som kommunledningskontoret kommer väldigt lindrigt undan.

FAKTUM ÄR DOCK att Nässjö kommun har extremt många anställda per tusen invånare vid en jämförelse, inte bara med Sverige som helhet utan även vid en jämförelse med Jönköpings läns övriga tolv kommuner.

Redan 2008 låg Nässjö kommun över genomsnittet i länet med 106 anställda per tusen invånare jämfört med snittet i länet på 101 enligt nationalekonomen och experten på kommunal ekonomi Hans Jensevik i hans sammanställning över Sveriges samtliga 290 kommuner.

SEDAN DESS HAR SEX av de 13 kommunerna skurit ner på personal (mätt som anställda per tusen invånare), medan Nässjö kommun rakat i höjden. Vid årsskiftet 2018/2019 hade Nässjö kommun 122 anställda per tusen invånare jämfört med länssnittets 104.

Fördelen med att använda måttet "anställda per tusen invånare" är bland annat att det är neutralt för befolkningsförändringar. Förutsättningarna är dessutom de samma för samtliga kommuner i Jönköpings län då viss verksamhet övertogs av kommunerna från regionen för cirka fyra år sedan.

Räknat i antalet årsarbetare torde detta innebära mer än 300 årsarbetare motsvarande minst 150 Mkr per år jämfört med 2008 års siffror för Nässjö kommuns del då befolkningsökningen beaktats.

VARFÖR SKA KOMMUNINVÅNARNA drabbas med nedläggning av förskolor, som Grimstorp härom veckan, omsorgen för barn på kvällar, nätter och helger, avskaffandet av personligt ombud för personer med grov psykisk funktionsnedsättning och en 25-procentig höjning av pensionärernas luncher i kommunens restauranger som nyligen röstades igenom i samband med att tekniska servicenämnden blir huvudman för restaurangerna?

Ovanstående är exempel på beslut som påverkar det ekonomiska underskottet marginellt men som får stora konsekvenser för enskilda medborgare och i Grimstorps fall hela samhället.

Vi föreslår att man istället skär ner på administrativ personal och om möjligt utökar kärnverksamheten!

GABRIEL WALLGREN

Ordförande SD Nässjö

MAGNUS HELLSTRÖM

Gruppledare SD Nässjö

Källor: Jenseviks sammanställning av Sveriges kommuner i Kommunexperten nr 11, 2008, s 42-47, SKL, SCB

LÄS MER: Särskilda boenden kan få ökad kötid

LÄS MER: Pensionärsprotest mot höjt pris i kommunrestauranger

LÄS MER: ”Nässjös ekonomi har spårat ur”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel