Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Talmannen tar över förhandlingarna

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

S-ledaren Stefan Löfven ger upp försöket att bilda regering, det meddelade han idag vid en pressträff. Andreas Norlén mötte pressen på eftermiddagen där han meddelade att han inte tänker utse någon ny sonderingsperson.

På måndagsförmiddagen träffade Löfven talmannen Andreas Norlén för att lämna en slutrapport. Förre statsministern hade då haft två veckor på sig att sondera terrängen om kan kunde få stöd för att bilda en regering.

– Det har varit så hårda låsningar så vi har inte kunnat komma fram, säger Löfven.

Löfven konstaterar att samtalen med de övriga partiledarna varit ”uppriktiga”, skriver TT.

Stefan Löfven uppger samtidigt att han fortsatt står till förfogande och att han står fast vid att en blocköverskridande regering vore det bästa.

På en presskonferens på eftermiddagen berättade talmannen Andreas Norlén att han inte kommer att utse någon ny sonderingsperson.

I stället kommer han att träffa de tänkbara regeringskoalitionerna gruppvis och totalt handlar det om fyra alternativ:

1. S, MP, C och L.

2. Alliansen och MP.

3. Alliansen

4. Samlingsregering bestående av S, MP och Alliansen.

– Vi närmar oss en punkt där det är nödvändigt att ställa frågan på sin spets. Det kommer äga rum en eller flera statsministeromröstningar under hösten. Jag tänker inte låta mig stressas och kommer inte heller försena processen, säger Andreas Norlén.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kommer inte att bjudas in till samtal men talmannen kommer att träffa partierna separat.