Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige skjuter till 40 miljoner mot corona

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Sverige ger 40 miljoner kronor till WHO för att kunna stödja de länder som har en svag sjukvårds- och hälsoorganisation och därmed problem att möta spridningen av coronaviruset.

Socialminister Lena Hallengren (S) och Peter Eriksson (MP) som är minister för internationellt utvecklingsarbete meddelade vid en presskonferens på måndagen att Sverige skjuter till 40 miljoner kronor till världshälsoorganisationen WHO för att stötta kampen mot coronaviruset.

– Ju bättre organisation vi har i världen desto mindre är risken att det sprider sig, säger Peter Eriksson under presskonferensen.

Tidigare på måndagen, vid en extrainsatt presskonferens i Bryssel, berättade EU:s katastrofkommissionär Janez Lenarcic att EU mobiliserar ytterligare 230 miljoner euro – cirka 2,5 miljarder svenska kronor – för kampen mot coronaviruset.

Av pengarna går 114 miljoner till världshälsoorganisationen WHO:s önskan om extrapengar. 100 miljoner går i sin tur till forskning för vaccin och behandling.

– Vi måste trappa upp våra åtgärder och fortsätta arbeta tillsammans som en union. Det här är en global utmaning, konstaterar Janez Lenarcic.

TT