Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trädgårdsodling integrerar nysvenskar

Ydrekompaniet – hantverkshuset i Österbymo, håller extra öppet under sommaren. Nytt för i år är ett integrationsprojekt där nyanlända och nysvenskar hjälper till i trädgården.

Kan man äta blommor? Jodå, här finns muffins dekorerade med ringblomsblad. Den syrliga smaken blandar sig väl med glasyren.

Det är inte bara blommorna som kommer från trädgården. Dagens gazpachosoppa innehåller hemodlad lök, vitlök och gurka.

– Det är nära från jord till bord, säger Annette Dantoft, som har hand om caféet.

Integrationsprojekt

Förra året sökte Ydrekompaniet bidrag för ett integrationsprojekt genom föreningen Sommenbygd-Vätterstrand. De fick pengarna och i höstas började de så smått med växthusodling.

Nu i vår har en köksträdgård anlagts. Främst är det nyanlända och nysvenska kvinnor som har varit med och sått grönsaker och blommor.

– De kan komma hit och plocka vad de behöver till sin egen matlagning, säger Annette Dantoft och nyper åt sig några örter i förbifarten.

Varje torsdagskväll träffas kvinnorna och skördar det de har odlat. Annette berättar även om en flyktingman som kommer fyra gånger om dagen för att pyssla och vattna.