Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre av sommarens stora evenemang ställs in – blir inga musikfester

Artikel 10 av 11
Eksjö stadsfest 2020
Visa alla artiklar

Under onsdagen kom beskedet om att det inte blir några vaktparader i sommar, Eksjö international tattoo ställs in, likaså Eksjö stadsfest. I stället hoppas man på att göra en storslagen comeback nästa år.

Många har säkert gått och hoppats och väntat på besked om hur det blir för sommarens evenemang. Men på grund av rådande coronapandemi har föreningar till några av sommarens större händelser fått ta ett avgörande beslut.

– Den rådande samhällsutvecklingen utifrån pandemin och det Folkhälsomyndigheten aviserar innebär att det finns svårigheter att genomföra sommarens evenemang, säger Annelie Hägg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Varje lördag brukar Hemvärnets musikkår Eksjö brukar spela och marschera genom Eksjö. I år blir det inte så.

– Rikshemvärnschefen har lagt ut begränsningar på all hemvärnsverksamhet, där musikkåren ingår. Det är övningsstopp fram till och med vecka 35, säger Thore Bäckman, ordförande i Hemvärnets musikkår Eksjö samt produktionsansvarig Eksjö International Tattoo.

Det gör att musikkårerna inte kan kan öva eller hålla sina planerade spelningar. Thore berättar att det fanns en förhoppning om att kunna ha några spelningar i slutet av augusti, men det är inte heller möjligt.

– För första gången sedan 1995 blir det inga vaktparader i Eksjö. Den sista vaktparaden förra året var den 250:e vaktparaden. Vi har haft 25 år av obrutna vaktparader. Det var väl ingen som trodde då, i alla fall inte jag, att vi skulle sitta här i dag och tvingas ställa in en säsong, säger Bäckman.

Inte heller något Tattoo kommer att kunna genomföras på grund av rådande restriktioner från myndigheter i Sverige och utomlands. Då flera orkestrar som var bokade skulle behövt resa in till Sverige.

Samma besked ger Fiesta Eksjö som arrangerar Eksjö stadsfest. De laddar i stället om för att genomföra stadsfesten nästa år.