Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots snöbrist - Vasaloppsåkare är taggade

Det är tur att det finns rullskidor - det har varit lösningen för många skidåkare från Höglandet när den denna vinter laddat för Vasaloppet. Nu är en busslast skidåkare från Nässjö på plats i Dalarna inför söndagens start.

Redan i arla morgonstund lastades bussen i Nässjö inför avfärden mot Dalarna.

– De flesta i bussen har åkt och tränat mer rullskidor än på snö. På snö mellan 0 och 30 mil för de flesta medan merparten har åkt rullskidor, i vissa fall upp till 100 mil, berättar Kenneth Kall från Nässjö, som är på väg till ännu en vasaloppsstart.

Några av åkarna har rest långväga i vinter för att få träna på snö.

– Flera har varit iväg till Ramundberget, Orsa, Kläppen och Sälenområdet. Några har också tränat på så kallad stakmaskin. Hur som helst, så är alla optimistiska inför loppet.

Har sålt startplatsen

Träningsförhållandena har av förklarliga skäl varit annorlunda inför årets lopp.

– Själv har jag åkt ungefär 13 mil på snö, bland annat i Sälen. På rullskidor i Lövhult har det blivit 37 mil, så målet på 50 träningsmil är uppnått. Återstår att se om det är tillräckligt på söndag, säger Kenneth Kall.

Många som anmälde sig i våras har inte kunnat träna tillräckligt. De har sålt sin startplats. Priset har sjunkit då det är fler som säljer än köper.

96:e Vasaloppet på gång

Årets lopp är nummer 96 sedan starten 1922. Tre lopp har blivit inställda, senast 1990.

– Gustav Vasa visste nog inte i början på 1500-talet vad han startade för motionsvåg med skidåkning, säger Kall.

Under hösten och vintern har Nässjö Ski haft en grupp för Vasaloppsträning med ibland upp till 25 deltagare. Även ungdomar tränar i Lövhult inför olika lopp.

– Här i våra trakter har det tyvärr bara blivit ett skidlopp och det gick i Eksjö. Många föräldrar och tränare gör ett stort arbete med de 45 deltagarna i träningsgrupperna. Kanske blivande Vasaloppsåkare finns där, funderar Kenneth Kall.

Så laddar de för start

I bussen till Dalarna är det 25 skidåkare som ska stå på startplatsen klockan åtta på söndag morgon. Skidåkarna kommer från klubbar i Nässjö, Forserum och Bodafors.

– Först blir det frukost vid fyratiden på morgonen, sedan buss till startplatsen för att lägga ut skidorna kl 06.00 i rätt startled. Lördagen ägnar vi åt uppladdning. Provåker spåren i Mångsbodarna och dricker blåbärssoppa. Får vallatips vid startplatsen i Berga by.

Väderutsikterna inför loppet är någon minusgrad, snöfall och motvind.

På söndag är det dags för huvudloppet i Vasaloppsspåret. Sedan förra fredagen har många skidåkare åkt hela eller delar i de klassiska spåren i olika lopp. Många från klubbar även i vår kommun.

– Spåren hoppas vi är bra på söndag, många funktionärer gör ett enastående arbete, säger Kenneth Kall.