Attunda tingsrätt anser i likhet med åklagaren att de båda männen, i 30- respektive 20-årsåldern, är på sannolika skäl misstänkta för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Därmed har misstankarna mot männen skärpts sedan de anhölls i tisdags morse. Då angavs de vara skäligen misstänkta, en lägre misstankegrad.

Männen var först anhållna i sin frånvaro. Polisen fick sedan efter bara några timmar fatt i männen så att anhållandet kunde verkställas vid åttatiden i tisdags i 20-åringens fall och vid tiotiden samma dag i fråga om 30-åringen.

Den yngre av männen var då även anhållen i sin frånvaro misstänkt för ett annat brott, ett grovt vapenbrott. Detta ska ha skett på landsbygden den 24 januari i hans hemkommun.

Häktningsbeslutet mot honom omfattade därför även detta brott.

Från samma ort

Båda männen bor på samma ort i en grannkommun till Stockholm där de är skrivna på olika adresser. De kom till tingsrätten från arresten på Norrmalm.

Detta förklarar att häktningsförhandlingen hölls i Attunda tingsrätt i Sollentuna trots att målet i den tyngsta delen, som rör Eksjöbomben, handläggs av åklagarkammaren i Jönköping.

Som grund för för häktningen anges att det finns risk att de misstänkta avviker, undanröjer bevis och fortsätter begå brott om de släpps fria.

Båda männen nekar till brott, enligt vad som tidigare framkommit.

Allvarligt hot

En stor del av centrala Eksjö spärrades av efter att sprängladdningen hittats utanför pizzerian på Södra kyrkogatan i Eksjö under efternatten mot den 9 december i fjol.

Det nationella bombskyddet kallades in och kunde konstatera att föremålet var skarpt. Sprängladdningen visade sig bestå av ett kilo sprängdeg. Sprängkraften var så stor att konsekvenserna hade blivit förödande inom större radie om bomben exploderat.

Relaterat till artikeln