Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unika mopeder ställs ut på Elmia

Två mopeder modell Monark Monarpeden står prydligt uppradade i källaren hemma hos Patrick Ericson. Men det är inte vilka monarpeder som helst, detta är två helt unika skapelser och till påsk ska de ställas ut på den stora motormässan på Elmia.

Intresset har väl mer eller mindre alltid funnits där, hos den nu 37-årige Patrick Ericson från Värnamo.

Men det var nog först när han köpte sin allra första moped för 100 kronor av sin högstadielärare, för sådär 22 år sedan, som han i fortsättningen kom att bli helt såld på mopeder av just märket Monark Monarpeden.

Ett Monarkrum

– Här inne har jag mitt Monarkrum, säger Patrick och öppnar dörren in till rummet innanför gillestugan i villan på Amerikaområdet.

Nostalgiprylarna är uppradade längs väggarna, hjälmar, framgafflar, bensintankar, gamla originalannonser, med mera. Allt har sin anknytning till 60-talet och Monarks mopemodeller.

Och där mitt i rummet står de båda klenoderna prydligt uppställda på ett podium, väl belysta av flera spotlights i taket.

Helt ombyggda

Av ursprungsmodellen Monark Monarped känner man inte igen särskilt mycket, Patrick har nämligen byggt om båda till två helt unika custom-modeller.

Skapelserna har nu blivit antagna till Bilsport Performence & custom motor show, den stora mässan på Elmia som pågår under påskhelgen och lockar cirka 75 000 besökare.

Fireball och Bullet

Han berättar entusiastiskt om sina klenoder anno 1958 samt 1962.

– Den här bruna har jag döpt till Fireball. Lacken är sandblästrad ner till plåtrent och sedan har den fått ytrosta. På det viset har jag fått fram ett lager med ytrost som sedan behandlats med sex lager klarlack.

– Men det är nog den här andra med namnet Bullet som jag är allra mest förtjust i, säger Patrick och smeker mopedens mörkgröna färg British racing green metallic.

Hur många timmars jobb har du lagt ner på de här modellerna egentligen?

– I timmar kan jag inte säga , men jag har nog jobbat med dem mer eller mindre varje dag under ett års tid.

Och nu är ska du ställa ut dem på Elmia, har du mer projekt på gång framöver?

– Nu ska jag njuta av att få visa upp de här båda mopederna och visst vore det roligt att knipa något av de priser som delats ut där.

– När mässan sedan är över har jag lovat både mig själv och familjen att ta det lugnt, i alla fall ett tag framöver, säger Patrick Ericson.