Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmaningen: Delta inte i spontancruising i Vetlanda: "Jag hoppas att polisen är stenhård"

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Wheelers, som i vanliga fall ordnar den traditionsenliga cruisingen i Vetlanda, har till följd av det rådande läget i och med coronaviruset tvingats ställa in arrangemanget. Nu befarar ordföranden att Vetlanda kommer att få se en okontrollerad cruising trots coronapandemin.

På lördag var tanken att hundratals bilar skulle ha rullat in i centrum då det var datumet för Wheelers Vetlandas årliga cruising. Så blir det inte i år.

Coronapandemin gör det omöjligt för arrangören att anordna en cruising där alla följer Folkhälsomyndigheters rekommendationer.

Men i Falköping skedde under förra helgen en så kallad spontancruising. Här ska uppskattningsvis över 1 000 människor ha samlats, enligt Falköpings Tidning.

Ryktas om spontancruising

Nu befarar Wheelers ordförande Stefan Persson att liknande spontancruising kommer att ske i Vetlanda på lördag trots att föreningen har ställt in sitt arrangemang.

– Jag har hört det snackas om att folk ska spontancruisa och på sociala medier ser jag mängder med inlägg där folk skriver och undrar över en tillställning i helgen. Vetlandaborna har varit enorma på att samlas längs gator och torg tidigare år, och det har blivit en folkfest här kanske mer än på andra ställen. Det är också problemet, säger han.

– Man skyller på att man sitter i sina bilar, men så blir det inte. Jag vet inte om du vet hur det går till i en gammal raggarbil en lördagskväll lika väl som jag, men det finns några öl i bagaget och omdömet sviktar, man stannar och pratar och folk är ute och tittar på detta givetvis.

Oro för framtidens cruising

Stefan Persson vill nu uppmana människor att varken delta i en spontancruising där flera människor samlas eller att folk ska samlas vid gatorna för att titta på bilarna. Dels handlar det om en risk för smittspridning, dels handlar det om en oro inför framtidens cruisingar.

– När jag ska söka för nästa år har jag detta i ryggen, även om jag har sagt ifrån. Jag har inte avbrutit detta för att jag inte var sugen, jag saknar nog detta mer än de flesta. Jag tillhör själv en riskgrupp och jobbar hemifrån, träffar inga människor. Det är hemskt det som händer, men vi måste hålla ut. Jag hoppas att polisen är stenhård på lördag, säger han.

Han tillägger att större delen av vad han kallar bilfolket vet och förstår vad som gäller, men att alla drabbas om några missköter sig.

– Övriga personer och till viss del även åskådarna är gruppen som drar uppmärksamheten till sig och får rubriker där hela hobbyn får stå till svars, vilket jag tycker är synd. Men det är väl så i de flesta sammanhang.