Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattennivån regleras i Solgen

Vattennivån i Solgen kommer troligen att sjunka snabbare än normalt framöver. Detta beror på den regleringsrätt som ska se till att industrier får det vatten de behöver till sin produktion.

– De reglerade sjöarnas yta får sänkas och höjas inom ett visst område med stöd av vattendomar, säger Thomas Nydén på Emåförbundet.

Efter långvarig torka med extremt lite vatten, nyttjar man de regleringsrätter som finns för att öka vattenföringen nedströms i Emån. En sådan reglering, av vissa sjöar inom Emåns område, har pågått i närmare hundra år för olika ändamål.

Emåförbundet har bland annat uppdrag av pappersbruket Södra Cell i Mönsterås att reglera det vatten som behövs för deras tillverkningsprocess.

Åtta sjöar inom Emåns avrinningsområde är berörda och en av dem är Solgen. Dammanläggningen, som finns vid utloppet i Värne, ägs av Skånska energi, men Södra Cell kan begära tappning av vatten genom ett avtal.

Hushålla med vatten

– Under hösten och vintern, då det var mycket nederbörd, fyllde vi upp sjöarna till 80-90 procent för att kunna hushålla med vatten under lågvattenperioden, säger Thomas Nydén.

Trots torka och hög avdunstning har nivåerna i Solgen legat på en normal till hög nivå under sommaren. Nu måste man öka tappningen av den lagrade volymen för att upprätthålla flödet nedströms.

Detta görs för att trygga möjlighet till uttag av processvatten för industrier vid Emåns mynning. Samtidigt måste minst tre kubikmeter per sekund rinna ut i Östersjön med hänsyn till biologin.

– Att sjönivåerna sjunker kan påverka djurlivet, men inte på ett dramatiskt sätt eftersom alla sjöar har sjunkande vattennivåer i dagsläget, säger Thomas Nydén.

– Även om det ibland är frikostiga volymer man får tappa, finns det sänkningsgränser och de vill man undvika att nå.

Kan påverka kräftfiske

Förutom industrin är människor, djur och natur beroende av vattentillgången i Emåns system. Långvarig torka bidrar i regel till allvarligare konsekvenser jämfört med högflöden.

Thomas Nydén uppger att vattennivån i Solgen nu sjunker mellan en halv och en centimeter per dygn och på sikt kan det bli svårt att få ut båtar som ligger vid långgrunda stränder.

– De som ska ut och fiska kräftor får vara beredda på det, säger Thomas Nydén.