Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

WHO fruktar virusspridning till Afrika

Världshälsoorganisationen oroar sig för att coronaviruset ska sprida sig till Afrika, där myndigheterna skulle ha svårt att stoppa spridningen. Nu skickas utrustning dit i förebyggande syfte.

Bara ett fall av en smittad person av det nya coronaviruset har hittills konstaterats på den afrikanska kontinenten, i Egypten. Men nu varnar WHO för att en spridning i Afrika skulle kunna få stora konsekvenser.

– Det vi är oroligast för är om covid-19 skulle drabba länder med svagare vårdapparater, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för Världshälsoorganisationen (WHO), på en pressträff.

FN-organet ber nu därför om cirka 6,5 miljarder kronor för att hjälpa länder, särskilt de mest sårbara. WHO har särskilt identifierat 13 prioriterade länder i Afrika som bedöms ha närmast band till Kina.

Organisationen har skickat 30 000 uppsättningar med skyddsutrustning till afrikanska länder och ska skicka ytterligare nästan 60 000 till 19 länder de närmaste veckorna, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO har också tillsatt två särskilda sändebud till afrikanska länder, som förbereder sig för virusets eventuella ankomst.

Medan Kina har registrerat mer än 75 000 fall med personer som har smittas med det nya coronaviruset, har sammanlagt cirka 1 200 fall rapporterats från 26 länder i resten av världen.

Ett tiotal personer utanför Kina har dött i sjukdomen som viruset orsakar, covid-19.

Antalet nysmittade i Kina har minskat men FN-chefen anser att det är för tidigt att förutse vad det betyder för utbrottet.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs det felaktigt att en person avlidit i Egypten.