När Sara var tolv år ville hon som så många andra bli en stor skådis. Hon läste om Astrid Lindgren i Kamratposten och det fortsatte med att hon skrev ett brev till henne.

– Jag ville ju vara med i någon av hennes filmer.

– Men då var man ung och ville vara tuff och Astrid gillade inte mitt brev.

Sara Schwardt

Som tolvåring. skickade hon sitt första brev till Astrid Lindgren och som fick ett argt svar.

Hon..

Sara Schwardt

Som tolvåring. skickade hon sitt första brev till Astrid Lindgren och som fick ett argt svar.

Hon såg. breven från Astrid som en skatt i brevlådan.

För ett år sedan. samlade hon sina minnen från Astrid Lindgren i boken "Dina brev lägger jag under madrassen".

– Jag ångrade mig och i ett nytt brev tog jag tillbaka allt jag skrivit i första brevet. Det resulterade i att vi sedan blev kompisar via brevväxling under många år.

Har minnena kvar

Breven har hon inte kvar, de finns numera i Kungliga biblioteket, men alla sina egna minnen från brevväxlingen med Astrid har hon väl bevarade och som hon brukar berätta om i olika sammanhang.

I sin bok "Dina brev lägger jag under madrassen" berättar hon också om brevväxlingen.

Sara har under senare år bott i Borås, där hon blandade sitt kulturella intresse med ett städjobb på sjukhuset.

– Egentligen gillar jag att ha det så tryggt som möjligt på alla vis, men det var ändå något som sa mig att jag skulle börja göra något nytt.

Trivdes

Annons

För några år sedan var hon på besök i Mariannelund. I somras bodde hon några månader i Mariannelund, där hon arbetade på Barnfilmbyn, Kafé Kaim och en del annat.

– Jag trivdes jättebra här och tidigare i höst bestämde jag mig för att flytta till hit. Jag sa upp mig från både arbetet och lägenheten.

Bokar jobb

– Jag har visserligen inget fast jobb här i Mariannelund, men jag ska fortsätta med att i olika sammanhang berätta om min brevväxling med Astrid Lindgren och har redan en hel del sådana uppdrag inbokade, förklarar hon.

Hon ska fortsätta skriva och hålla föreläsningar och det kan mycket väl komma att bli en del sådana jobb utomlands. Inte minst med tanke på att intresset är mycket stort för Astrid Lindgren i Tyskland.

Hon får hjälp av Barnfilmsbyns Anna Mellergård, som blir hennes bokningsagent.

– Allt tråkigt jobb överlämnar hon till mig och så gör hon själv det hon är fantastiskt bra på; berätta, föreläsa och skriva, förklarar Anna Mellergård.

Även om det gjorde lite ont i själen att lämna vännerna och barnen i Borås, så ångar hon inte en sekund att hon flyttat till Mariannelund och att hon bosatt sig i Astrid Lindgrens hembygder.

– Jag trivs redan.

– Här finns också massor med jättemysiga och trevliga människor.

– Projektet Barnfilmbyn är också något mycket spännande och som var det som fick upp mina ögon för Mariannelund.